LIFE- ohjelman tavoite on tukea pitkäjänteisiä hankekokonaisuuksia, joilla on vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen ja luontokatooankkeen hakuprosessio on varsin tarkka ja työläs ja sellaisena se ohjaa hakijoita paneutumaan luonnonhoitohankkeiden kokonaisvaikutukseen. Vesistöön vaikuttavat toimenpiteet valuma-alueilla ja vesistössä, jonka ravintoketjussa kalat, hyönteiset ja kasvillisuus ovat Iijoessa pahasti kärsineet. Luonnonhoidot hyödyttävät tässa koknaisuudessa tietysti myös meitä asukkaita ja matkailijoita.
Tässä linkki alla olevalle ympäristöministeriön sivulle.
Yleiskuvaus
Vuonna 1992 toimintansa aloittanut LIFE-ohjelma tarjoaa toimintakaudella 2021—2027 yhteensä 5,4 miljardia euroa avustusluontoista rahoitusta noin 1-10 miljoonan euron projekteille. Rakenteellisesti teemat jakautuvat kahden toiminta-alan alle:
- Ympäristö — toiminta-ala
- Luonto ja biodiversiteetti
- Kiertotalous ja elämänlaatu
- Ilmastotoimet — toiminta-ala
- Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen
- Siirtyminen puhtaaseen energiaan
LIFE-ohjelman kautta rahoitettavien hankkeiden tulee pyrkiä myötävaikuttamaan jonkun EU:n ympäristötavoitteista toteutumiseen, ja ne fokusoituvat usein uusien teknologioiden sekä käytäntöjen pilotointiin tai demonstrointiin.
Perinteisissä LIFE-hankkeissa EU-rahoitus on tavanomaisesti 60%. Luontopuolen hankkeissa se voi olla 75% ja Siirtyminen puhtaaseen energiaan –hankkeissa jopa 95%. Erillistä kansallista rahoitusosuutta ei ole korvamerkitty vaan hakijat kilpailevat rahoituksesta unionin tasolla. Rahoitusta haetaan yleensä useamman tahon konsortiona (n. 3-7 kumppania) mutta sitä voi hakea myös yksin.
Rahoitusta myöntää ja hallinnoi Euroopan komissio. Suomessa ympäristöministeriö tarjoaa kilpailukykyisiksi katsomilleen hankkeille osarahoitusta. Ympäristöministeriön osarahoitusta haetaan yleensä keväisin.